Ga direct naar de inhoud

Al betaalde schulden

Hebt u schulden betaald met een herstelbetaling Kinderopvangtoeslag? Dan worden deze betaalde schulden in sommige situaties vergoed. Is pas later vastgesteld dat u gedupeerd bent en hebt u in de tussentijd schulden betaald? Ook dan worden schulden in sommige situaties vergoed.

Op 28 september 2022 opent Sociale Banken Nederland (SBN) het nieuwe loket al betaalde schulden. Hier kunnen gedupeerde ouders terecht die betalingsachterstanden hebben afgelost met het compensatiebedrag dat ze hebben gekregen.

Als u schulden al hebt betaald

Hebt u schulden betaald met een herstelbetaling Kinderopvangtoeslag? (Dit kan een compensatiebedrag zijn of de €30.000.) Dan komt u in aanmerking voor een compensatie als het gaat om:

  • een betalingsachterstand bij een private schuldeiser vóór 1 juni 2021 of
  • een publieke schuld die gaat over de periode vóór 1 januari 2021 en u hebt de compensatie gekregen vóór 13 februari 2021. Ook de kwijtschelding vanuit de Catshuisregeling blijft van kracht.

Voorwaarde is dat de afgeloste schuld anders vanuit de schuldenregeling zou zijn kwijtgescholden en/of betaald, als u dit niet had gedaan.

Voorbeeld

U hebt op 15 december 2020 een compensatie ontvangen. U voelde zich genoodzaakt om op 20 januari 2021 de betalingsachterstand over 2020 van €3.000 te betalen aan de zorgverzekeraar incl. aanmaningskosten. Deze betaling komt in aanmerking voor vergoeding. U zal deze €3.000  vergoed krijgen.

Als pas later is vastgesteld dat u gedupeerd bent

Ook als pas in de integrale behandeling is vastgesteld dat u gedupeerd bent, worden sommige al betaalde schulden vergoed. U komt in aanmerking voor compensatie als het gaat om:

  • een (opeisbare) private schuld, die door de u is betaald in de periode tussen de uitkomst van de eerste toets en de integrale (of latere) behandeling

Voorwaarde is dat de afgeloste schuld anders vanuit de schuldenregelingen zou zijn betaald als u dit niet had gedaan.

We betalen het bedrag van de private schuld die u hebt betaald, inclusief kosten.

Voorbeeld

U hebt zich op 18 maart 2021 aangemeld. Op 1 mei 2021 kreeg u te horen dat in de eerste toets geen aanleiding is gevonden dat u gedupeerd bent. U vraagt een integrale behandeling aan. Hieruit blijkt dat u toch gedupeerd bent en u krijgt op 15 augustus 2021 compensatie.

Op 15 mei 2021 voelde u zich genoodzaakt om de betalingsachterstand over 2020/2021 van €12.000 te betalen aan de energieleverancier, inclusief aanmaningskosten. Deze betaling komt in aanmerking voor vergoeding. U krijgt deze €12.000 vergoed.

Veelgestelde vragen

Waar en wanneer kan ik schulden die ik al heb betaald indienen?

Voor deze schulden kunt u vanaf 28 september terecht bij het loket al betaalde schulden van Sociale Banken Nederland (SBN). De SBN beoordeelt of u het hele bedrag dat u afbetaald heeft kunt terugkrijgen.

Verder lezen

Deel deze pagina