Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Alles over BKR-registraties

Ouders met schulden hebben soms ook een negatieve registratie bij het BKR. Door deze registratie is het moeilijk om een nieuwe lening af te sluiten, zoals een leasecontract, hypotheek of telefoonabonnement. De Tweede Kamer wil dat negatieve BKR-registraties van gedupeerde ouders meteen worden verwijderd, zodra hun schulden zijn vervallen. Zo kunnen ouders een nieuwe start maken. Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen over een BKR-registratie.

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt alle leningen in Nederland bij in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). In dit systeem registreren kredietaanbieders elke lening boven €250, die langer dan één maand loopt. Ook zakelijke leningen waarvoor iemand persoonlijk aansprakelijk is, worden geregistreerd. Zo kunnen zij bij een nieuwe aanvraag nakijken hoeveel leningen iemand al heeft lopen en of hij op tijd afbetaalt. Met deze informatie kunnen zij beslissen of iemand een lening kan krijgen. Een negatieve registratie kan dus in de weg staan bij een hypotheekaanvraag of een leasecontract.

Wanneer krijg ik een negatieve registratie?

Als er iets gebeurt tijdens de looptijd van een krediet, registreren kredietaanbieders dit in het systeem. Bijvoorbeeld:

  • dat u achterloopt met betalen,
  • er een aflossingsregeling is afgesproken,
  • de vordering is opgeëist,
  • een kredietaanbieder 250,- of meer heeft afgeboekt,
  • u een saneringskrediet of schuldbemiddeling hebt.

Krijgt u hulp van de gemeente omdat u problemen hebt met schulden? Dan krijgt het BKR hier sinds 1 januari 2021 een melding van.

De volgende leningen zijn niet bij BKR bekend:

  • Een studieschuld.
  • Een lening van vrienden of familie.
  • Een hypotheek voor je eigen huis. Alleen als je achterloopt met de betaling van je hypotheek, is dat bij BKR bekend.
  • Betalingsachterstanden bij de Belastingdienst, energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars.

Nadat een schuld is betaald aan de kredietaanbieder, kan hij uw negatieve registratie verwijderen uit het BKR. Hij is ook wettelijk verplicht om door te geven dat een lening is afbetaald.

Veelgestelde vragen

Deel deze pagina