Ga direct naar de inhoud

Ik sta onder beschermingsbewind

Publicatiedatum 07-07-2021 | Laatste update 04-05-2022

Voor ouders onder beschermingsbewind en die niet in een schuldhulpverleningstraject (Wsnp of Msnp) zitten, gelden dezelfde regels als voor andere ouders die gedupeerd zijn. Ook voor hen geldt de pauzeknop, hun schulden bij de overheid worden kwijtgescholden en de meeste private schulden worden opgelost. Voor hen komt dus geen aparte oplossing zoals we die hebben voor ouders in een Wsnp of Msnp-traject.

Beschermingsbewind is voor ouders die hun financiën zelf niet meer kunnen regelen door hun lichamelijke/geestelijke toestand of omdat zij problematische schulden hebben. Ouders kunnen beschermingsbewind zelf aanvragen. Maar ook de voogd van de ouder, de mentor, de gemeente of de Officier van Justitie kan dit doen. De aanvraag wordt ingediend bij de kantonrechter. Hij beslist uiteindelijk of de ouder onder beschermingsbewind komt te staan.

Wat doet een bewindvoerder?

De bewindvoerder beheert de geldzaken van de ouder. Hoe ver het bewind gaat hangt af van de situatie van de ouder. De kantonrechter besluit wat de ouder nog zelf mag doen en wat onder het bewind valt.

Kan de ouder direct bij de €30.000?

Het hangt van het bewind af of de ouder direct bij het bedrag van €30.000 kan. De bewindvoerder beslist dit zelf of, als dat nodig is, in overleg met de kantonrechter. Het is mogelijk dat er afspraken worden gemaakt over de besteding van de €30.000.

Herstelregeling heft een beschermingsbewind niet op

Ouders onder beschermingsbewind die recht hebben op compensatie of waarvan wij de schulden overnemen, blijven onder dat bewind staan. Dit beschermingsbewind is opgelegd door een rechter en een herstel regeling heft dit bewind niet op.

Verder lezen

Deel deze pagina