Ga direct naar de inhoud

Loket private schulden

Hebt u door de problemen met de kinderopvangtoeslag private schulden? U kunt uw betalingsachterstanden doorgeven aan het loket private schulden. Dit loket is ingericht door Sociale Banken Nederland (SBN). SBN betaalt de schulden rechtstreeks aan de schuldeiser, en dus niet aan u. U hoeft daar niets meer voor te doen.

Voor schulden en extra kosten

SBN betaalt de meeste private schulden die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Ook betaalt SBN alle extra kosten die bovenop de schulden komen. Bijvoorbeeld rente, invorderingskosten of contractuele boeten.

Wat moet u doen als er private schulden zijn?

Uitgeschreven tekst

Wat moet u doen als er private schulden zijn? "Hoe gaat het in zijn werk? Op de site van SBN kunt u een formulier invullen en daar kunt u al uw schulden invullen die u heeft. Of denkt te hebben. Heeft u er meer comfort bij om dat niet op de website te doen? Of via een brief? Dan kunt u het formulier op de website of downloaden of zelf een brief sturen naar SBN. Vervolgens gaat SBN kijken welke gegevens u heeft ingevuld. Samen met de schuldeisers zullen zij dan kijken of er nog gegevens ontbreken. Die zullen ze aanvullen. Vervolgens komt er een overzicht van het geheel uw kant op. Daar kunt u nog op reageren. Bent u het niet eens met het overzicht? Dan kunnen er dan nog aanpassingen plaatsvinden. Uiteindelijk komt er dan een definitief besluit. En na dat definitieve besluit gaan we de schuldeisers afbetalen en is het proces voor u afgerond."

In 9 stappen naar een oplossing

U kunt uw schulden doorgeven via het loket private schulden. Wat er daarna gebeurt, wie wat doet en hoe lang het duurt, ziet u in dit stappenplan.

 1. U bent gedupeerd en u hebt recht op het afbetalen van uw schulden.
 2. U levert uw schuldenlijst in.
 3. SBN controleert uw schuldenlijst.
 4. SBN vergelijkt de bedragen met die van de schuldeiser.
 5. SBN stuurt u een brief. (Tussen stap 3 en stap 5 zitten 20 weken*)
 6. U ontvangt een brief met:
  1. bedragen die anders zijn. U hebt 2 weken om hierop te reageren óf
  2. bedragen die wij gaan betalen.
 7. SBN betaalt de schuldeiser.
 8. De schuldeiser ontvangt na 2 weken het geld.
 9. De schuldeiser verwijdert de BKR-registratie.

* Hoe lang dit duurt is afhankelijk van wanneer de pauzeknop afloopt.

Veelgestelde vragen over loket private schulden

Ik weet niet alle schulden. Kan ik toch schulden doorgeven aan het loket private schulden?

Weet u niet alle schulden? Geef dan in ieder geval de schulden die u wel weet door aan het loket private schulden. En dan vooral de schulden bij de deurwaarders. De andere schulden kunt u later nog doorgeven. U kunt namelijk zo vaak een lijst met schulden doorgeven als nodig is.

Wanneer wordt een schuld afbetaald? En aan wie?

SBN betaalt een betalingsachterstand of onbetaalde rekening af als deze is ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021.

SBN betaalt de schulden direct uit aan de schuldeisers. We maken het geld dus niet aan u over.

Wordt mijn lening bij vrienden of familie ook afbetaald?

Nee, informele schulden kunt u niet doorgeven aan het loket private schulden. Hebt u een lening bij familie of vrienden? En hebt u deze tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 vastgelegd bij de notaris? Dan gaat het om een formele lening. U kunt de betalingsachterstanden voor deze schuld wel doorgeven aan het loket.

Wat is het Sociale Banken Nederland (SBN)?

Sociale Banken Nederland (SBN) helpt bij het oplossen van schulden. Vanuit SBN werken kredietbanken en gemeenten samen door afspraken te maken met schuldeisers.

Hebt u vragen over SBN? Of over het loket private schulden? Veel informatie staat op de site van SBN. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met het service center SBN: 088 – 141 05 60. Bereikbaar ma t/m do van 8 tot 20 uur. Vrijdag van 8 tot 17 uur.

[/accordeon]

Welke schulden worden vergoed?
Mijn pauzeknop is afgelopen. Kan ik mijn schulden nog doorgeven aan het loket private schulden?

Ja, dat kan zeker. En we adviseren u dat zo snel mogelijk te doen.
Want als uw pauzeknop is afgelopen en u een gerechtelijke schuld nog niet hebt doorgegeven, kan het volgende gebeuren:

 • De deurwaarder staat voor uw deur.
 • U komt er achter dat er beslag is gelegd op uw loon, ofwel (een deel) van uw inkomen gaat meteen naar diegene waarbij u een schuld heeft.
 • Door betalingsachterstanden en een BKR-registratie krijgt u een hypotheek niet rond, terwijl u de financiën in enkele dagen geregeld moet hebben.

Noodprocedure private schulden

Als uw private schuld valt onder het besluit private schuld en als u acuut in de problemen komt, dan kunt u gebruik maken van de noodprocedure private schulden. Binnen een paar uur wordt u geholpen. Bekijk of uw private schuld valt onder dit besluit.

Hoe werkt de procedure?

Bel het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag: 0800 – 2 358 358 (gratis).
Zij brengen u direct in contact met het Brede Hulp Team. Zij gaan na of het spoed is en helpen u direct.

Kan ik ook mijn zakelijke schulden doorgeven aan het loket private schulden?

Bent u zzp’er? Of bent u eigenaar van een eenmanszaak, maatschap, VOF, CV of een rederij? Dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor zakelijke schulden van deze ondernemingsvormen. Daarom mag u deze schulden ook doorgeven aan het loket private schulden. Houd dan wel rekening met de zogenaamde de-minimisregeling. Door deze regeling mag uw bedrijf in 3 jaar maar maximaal € 200.000 ontvangen. Dit is een Europese wet.

Voldoet u aan de de-minimisregeling? Dan kunt u aan het loket private schulden uw zakelijke schulden doorgeven. Dit gaat als volgt:

 • Geef dan op het formulier aan dat u ondernemer bent.
 • Geef dan uw zakelijke schulden door aan het loket.
 • Een medewerker van de kredietbank neemt dan contact met u op.

Hebt u een andere vorm onderneming, bijvoorbeeld een BV, NV, stichting, of vereniging? In dat geval kunt u enkel uw privé-schulden doorgeven.

Ik zit in een WSNP/MSNP-traject. Kan ik bij het loket terecht?

Als u in een WSNP/MSNP-traject zit, worden uw schulden afbetaald. Dit gaat echter niet via het loket private schulden. Hoe dat wel gaat, leggen we stap voor stap uit.

Mag mijn bewindvoerder ook de schulden doorgeven aan het loket private schulden?

Ja, dat mag.
De vergoeding die u hiervoor betaalt, kan de bewindvoerder echter niet doorgeven aan het loket private schulden. Zodra bekend is wanneer dat wel kan en hoe die vergoeding betaald gaat worden, laten we dat aan u en de bewindvoerder weten.

SBN heeft besloten mijn schulden (voor een deel) niet af te betalen. Ik ben het hier niet eens. Hoe kan ik hier bezwaar tegen maken?

Tegen een beslissing van SBN kunt u bezwaar aantekenen.
Dat doet u door een bezwaarschrift te sturen.

Vermeld in uw bezwaarschrift

 • uw naam
 • uw burgerservicenummer (BSN)
 • adres
 • telefoonnummer
 • datum
 • kenmerk van de beschikking van SBN waartegen u bezwaar maakt
 • waar u het niet mee eens bent
 • waarom u het daar niet mee eens bent
 • uw handtekening.

Hebt u bewijsstukken? Stuur de kopieën hiervan mee. Bewaar de originele bewijsstukken zelf. Maak ook een kopie van uw bezwaar voor uzelf.

Stuur uw bezwaar naar:
SBN
Kinderopvangtoeslag – Private Schulden
Antwoordnummer 21460
6400 SN Heerlen

Op de beschikking van SBN staat aangegeven voor welke datum uw bezwaarschrift exact ingediend moet zijn. Dat is in ieder geval binnen 6 weken na de datum op de beschikking.

Wilt u meer weten over het indienen van bezwaar, dan kunt u kijken op Hoe kan ik bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid? | Rijksoverheid.nl.

Ik heb bezwaar gemaakt tegen de beslissing van SBN. Wat gebeurt er met mijn bezwaar?

Als SBN besloten heeft om uw schulden (voor een deel) niet af te betalen, kunt u hiertegen bezwaar maken. Zodra uw bewaarschrift binnen is, beoordelen we uw schulden nog een keer. We kijken of de beslissing die SBN heeft genomen wel juist was.

We willen uw bezwaarschrift en schulden graag zorgvuldig bekijken. Dat kost helaas wel tijd. We proberen u binnen 6 weken via een brief te laten weten of we onze beslissing aanpassen naar aanleiding van uw bezwaarschrift.

Als het toch langer duurt, sturen we u daar ook een bericht over.

Als we vinden dat de beslissing toch anders moet zijn, passen we de eerste beslissing aan. We gaan dan toch schulden van u overnemen die eerder (deels) waren afgewezen.

Als we bij onze beslissing blijven, betalen we de schulden (of een deel van de schulden) niet af. U betaalt de schulden dan zelf. Lukt u dat niet? Of hebt u andere problemen? Misschien kan uw gemeente u helpen.

Verder lezen

Deel deze pagina