Ga direct naar de inhoud

Private schulden oplossen

Hebt u schulden gekregen door de problemen met de kinderopvangtoeslag? Deze willen wij zoveel mogelijk voor u oplossen. Zo kunt u het geld dat u van ons krijgt zoveel mogelijk zelf houden. En een schuldenvrije start maken. De meeste publieke schulden worden kwijtgescholden en de meeste private schulden worden afbetaald. Op deze pagina leggen we uit welke private schulden we afbetalen en hoe we dat gaan doen.

In 2 stappen uw private schulden opgelost

Het kabinet heeft besloten om private schulden van gedupeerde ouders en hun toeslagpartners zoveel mogelijk af te betalen. Hebt u een brief gekregen waarin wij bevestigen dat u gedupeerd bent? En hebt u €30.000 of meer gekregen? Dan worden er 2 stappen gezet.

  1. Uw schulden kunt u pauzeren.
  2. Uw schulden worden zoveel mogelijk afbetaald.

Uw schulden kunt u pauzeren

De pauze gaat in op het moment dat u €30.000 van ons hebt gekregen. En geldt alleen voor schulden die vóór de pauzeknop zijn ontstaan. Zo hoeft u de €30.000 niet te gebruiken om schulden af te betalen. Uw toeslagpartner kan de schulden ook pauzeren.

Uw schulden worden afbetaald

Het kabinet heeft besloten om private schulden van gedupeerde ouders zoveel mogelijk af te betalen.

Loket private schulden

Om de schulden af te betalen, is er vanaf 5 januari 2022 het loket private schulden. Hier kunt u een overzicht van uw private schulden inleveren. Zo hoeft u niet met elke schuldeiser aparte afspraken te maken.

De regeling geldt voor de meeste bestaande betalingsachterstanden en boetes en ophoging die zijn ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Normale (maandelijkse) betalingen zoals energie, water of telefoonabonnement moet u blijven betalen.

Voorbeelden

Voorbeeld 1: Als u een aantal maanden uw huur of hypotheek niet hebt betaald, betalen wij deze betalingsachterstand voor u. Ook extra kosten zoals rente, incassokosten, boetes en ophogingen betalen wij. Huur of hypotheek die gaan over de periode ná 31 mei 2021 moet u zelf betalen.

Voorbeeld 2: Schulden bij een zorgverzekeraar die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 betalen wij af. Ook extra kosten zoals boetes en ophogingen worden betaald. Krijgt u een aanmaning op of na 1 juni? Ook dan betalen wij af. Premies en eigen bijdrage die gaan over de periode ná 31 mei 2021 moet u zelf betalen.

Voorbeeld 3: Schulden bij een energieleverancier die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 31 mei 2021 betalen wij af. Ook extra kosten zoals boetes en ophogingen betalen wij. Termijnbedragen die gaan over de periode ná 31 mei 2021 moet u zelf betalen.

Ook extra kosten

Alle extra kosten die bovenop de schulden komen worden ook afbetaald. Bijvoorbeeld contractuele rente, wettelijke rente, buitengerechtelijke incassokosten, proceskosten, invorderingskosten, executiekosten en contractuele boeten.

Let op: schulden die zijn ontstaan door ernstig misbruik, fraude of nalatigheid betalen we niet af.

 

Veelgestelde vragen over private schulden oplossen

Terug naar Ik heb schulden, wat nu?

Deel deze pagina