Ga direct naar de inhoud

Private schulden oplossen

Hebt u een brief gekregen waarin staat dat u gedupeerd bent? Dan worden uw private schulden gepauzeerd. De pauze gaat in op het moment dat u €30.000 van ons hebt gekregen. En geldt alleen voor schulden die vóór de pauzeknop zijn ontstaan. Zo hoeft u de €30.000 niet te gebruiken om schulden af te betalen. Ook de schulden van uw toeslagpartner worden gepauzeerd.

Schuldeisers inlichten

De publieke schulden kunnen wij makkelijk voor u op pauze zetten. Dit kan niet voor private schulden. Wij weten immers niet welke schulden u hebt. Daarom sturen wij u een brief met een speciale code voor schuldeisers. Deze code kunt u aan uw private schuldeisers doorgeven. Zij kunnen met de code zelf controleren of u gedupeerd bent. En – als dit zo is – uw schuld pauzeren.

Private schulden zijn schulden bij organisaties en bedrijven die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld de NS, energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen en postorderbedrijven.

De meeste schulden worden afbetaald

Uiteindelijk moeten de meeste private schulden ook opgelost worden. Het kabinet heeft besloten om private schulden van gedupeerde ouders zoveel mogelijk af te betalen.

Om de schulden af te betalen, is er vanaf 5 januari een speciaal loket. Hier kunt u een overzicht van alle private schulden inleveren. Zo hoeft u niet met elke schuldeiser aparte afspraken te maken.

De regeling geldt voor de meeste bestaande betalingsachterstanden en boetes of ophoging die zijn ontstaan tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Normale maandelijkse betalingen zoals energie, water of telefoonabonnement moet u maandelijks blijven betalen.

De gemeente kan helpen

We begrijpen dat u niet het overzicht heeft van uw schulden. De gemeente kan u helpen.

Staatssecretaris van Huffelen over de afspraken

 

Veelgestelde vragen over private schulden oplossen

Verder lezen

 

 

Terug naar Ik heb schulden, wat nu?

Deel deze pagina