Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Schulden, wat nu?

Veel ouders hebben schulden gekregen door de problemen met de kinderopvang. Wij doen er alles aan om veel van deze schulden zo snel mogelijk op te lossen zodat ouders een nieuwe start kunnen maken. We leggen stap voor stap uit hoe we ouders met schulden verder kunnen helpen.

We kunnen op dit moment helaas nog niet alle vragen beantwoorden. Dat komt omdat we nog bezig zijn afspraken te maken met andere organisaties. En omdat we nog praktische zaken moeten uitwerken. Zodra we meer weten, vullen we de informatie aan.

Stap 1. Aanmelden

Hebt u schulden door de problemen met de kinderopvangtoeslag? Dan willen wij die zo snel mogelijk voor u oplossen. Daarvoor moet u zich wel bij ons hebben aangemeld als gedupeerde. Ook moeten wij u een brief hebben gestuurd waarin staat dat u recht hebt op compensatie of een tegemoetkoming.

Stap 2. Publieke schulden pauzeren

Nadat u zich bij ons hebt gemeld, pauzeren de Belastingdienst en Toeslagen de schulden die u bij hen hebt. Hier hoeft u zelf niets voor te doen. Deze pauze geldt in ieder geval totdat duidelijk is of u wel of geen recht hebt op compensatie. Bij sommige ouders is hier na de lichte toets al duidelijkheid over. Bij andere ouders is nog een uitgebreid onderzoek nodig. Dit is de integrale behandeling.

Ook de gemeenten, waterschappen, UWV, het CAK, DUO, CJIB en de Sociale Verzekeringsbank pauzeren schulden die u bij deze organisaties hebt. Dit gebeurt zo snel mogelijk na aanmelding.

Stap 3. Private schulden pauzeren

Veel private schuldeisers werken mee aan de pauze en willen schulden pauzeren. Hiervoor moet u laten zien dat u gedupeerd bent. Zodra u €30.000 of meer hebt gekregen, krijgt u een brief met een speciale code. Deze code kunt u doorgeven aan de schuldeiser. Hiermee kan de schuldeiser controleren of u gedupeerd bent, waarna hij de schulden kan pauzeren.

Stap 4. Publieke schulden kwijtschelden

De Belastingdienst, Toeslagen en andere publieke organisaties schelden de meeste schulden kwijt. Die van u, maar ook die van uw huidige toeslagpartner. Let op: alleen schulden die zijn ontstaan vóór 1 januari 2021 worden kwijtgescholden. U hoeft hier niets voor te doen.

Stap 5 Private schulden oplossen en afbetalen

Het kabinet is van plan om de meeste private schulden over te nemen. Hoe dat straks precies gaat, is nu nog niet duidelijk. Wel heeft het kabinet besloten dat er een speciaal loket komt waar ouders een overzicht van al hun private schulden kunnen inleveren. Zo hoeft u niet met elke schuldeiser aparte afspraken te maken.

 

Verder lezen

Terug naar Ik heb schulden, wat nu?

Deel deze pagina