Ga direct naar de inhoud

Welke private schulden worden afbetaald?

Publicatiedatum 08-10-2021 | Laatste update 18-05-2022

Het kabinet heeft besloten om achterstanden op opeisbare private schulden van gedupeerde ouders zoveel mogelijk af te betalen. Hebt u een brief gekregen waarin wij bevestigen dat u gedupeerd bent? En hebt u €30.000 of meer gekregen? Dan betalen we de meeste achterstanden af die ontstaan zijn tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021 en die vóór 1 juni 2021 opeisbaar waren.

Welke schulden worden vergoed?
Waarom worden hoofdsommen van leningen niet afgelost?

Wanneer is een schuld opeisbaar?

Losse rekeningen, maandelijkse abonnementskosten, huur of hypotheek hebben allemaal een betalingstermijn. Als u een rekening krijgt, hoeft u deze niet dezelfde dag te betalen. Vaak geldt een betalingstermijn van 14 of 30 dagen nadat u de rekening hebt gekregen. De betalingstermijn staat altijd op de rekening. Hebt u de rekening niet binnen de betalingstermijn betaald, dan is deze betalingsachterstand opeisbaar. Betalingsachterstanden die vóór of op 1 juni 2021 opeisbaar zijn geworden, betalen we af.

Welke achterstanden kunt u indienen?

We hebben op een rij gezet welke betalingsachterstanden u straks kunt indienen en welke niet. Hebt u een specifieke situatie, neem dan contact op met ons serviceteam.

Huur & hypotheek
BetalingsachterstandIn te dienen?
Huurachterstand Ja
Hypotheek betalingsachterstand Ja
Hypotheek hoofdsom, het originele bedrag waarvoor u een hypotheek hebt afgesloten Nee
Bijkomende kosten, zoals incassokosten, boetes en rente Ja
Betalingsachterstanden welke u kunt indienen op het gebied van Huur & hypotheek
Leningen
Betalingsachterstand In te dienen?
Betalingsachterstand, inclusief bijkomende kosten zoals boetes en rente. U hebt bijvoorbeeld spullen op afbetaling gekocht en loopt achter met afbetalen. Of u hebt een lening afgesloten waarvan u een aantal termijnen niet betaald hebt. Ja
Hoofdsom van een lening Nee
Hoofdsom van een lening als deze opeisbaar is geworden. Dit kan gebeuren als er teveel achterstallige betalingen zijn, Ja
Betalingsachterstanden welke u kunt indienen op het gebied van Leningen (doorlopende krediet of persoonlijke lening die u hebt afgesloten of producten op afbetaling die u hebt gekocht)
Andere betalingsachterstanden
Betalingsachterstand In te dienen?
Achterstand op abonnementen, zoals ANWB, CV-ketel, media, sportschool of mobiele telefoon Ja
Achterstand bij verzekeringen, zoals premie of eigen bijdrage Ja
Achterstanden op een lening bij familie of vrienden Nee
Achterstanden op een lening bij familie of vrienden die is vastgelegd bij een notaris Ja
Vorderingen door fraude of misdrijf Nee
Achterstallige rekeningen, bijvoorbeeld tandartskosten of behandeling fysiotherapie Ja
Alimentatieachterstanden Ja
Betalingsachterstanden welke u kunt indienen op het gebied van alle overige betalingsachterstanden.

Ik heb een brief ontvangen waarin staat dat ik mijn schulden moet doorgeven

U hebt deze brief ontvangen omdat  het moratorium voor uw schulden eindigt in februari 2022. Daarom is het voor u belangrijk om uw schulden zo snel mogelijk in te dienen als het loket private schulden op 5 januari 2022 opengaat. Zo kunnen wij u het snelste helpen. Voor die tijd kunt u alvast uw schulden op een rij zetten. Als dat nodig is, kan uw gemeente u hierbij helpen.

Brief over indienen private schulden (pdf)

Ik heb geen brief ontvangen waarin staat dat ik mijn schulden kan indienen. Wat betekent dit?

Hebt u geen brief gekregen, dan betekent dit dat uw schulden nog gepauzeerd blijven. Vanaf nu sturen we elke maand een brief naar de ouders bij wie de pauzeknop binnen 2 maanden eindigt. Zo hebt u ook tijd om uw schulden op een rij te zetten. Uw gemeente kan u hierbij helpen.

Het loket private schulden opent op 5 januari 2022. Ook als u geen brief hebt gekregen kunt u dan uw schulden indienen. Wel worden de schuldenlijsten van ouders bij wie de pauzeknop in februari 2022 eindigt het eerste opgepakt.

Verder lezen

Deel deze pagina