Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiƫn, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Welke schulden worden opgelost?

Veel ouders die in de problemen kwamen met de kinderopvangtoeslag hebben schulden. Wij willen deze ouders zoveel mogelijk uit de schulden helpen zodat zij een nieuwe start kunnen maken. Graag zetten we de schulden op een rij die gedupeerde ouders kunnen hebben en hoe wij deze schulden willen oplossen.

Het verschil tussen publieke en private schulden

Veel ouders hebben publieke, private en informele schulden. Publieke schulden zijn schulden bij de overheid. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, gemeenten, waterschappen, UWV, het CAK, DUO, CJIB en de Sociale Verzekeringsbank. Private schulden zijn schulden bij organisaties en bedrijven die niet bij de overheid horen. Bijvoorbeeld de NS, energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen en postorderbedrijven. Veel ouders hebben ook geld geleend van familie en vrienden. Dit zijn informele schulden.

Publieke schulden worden kwijtgescholden

De Belastingdienst, Toeslagen, het CAK, UWV, de Sociale Verzekeringsbank, CJIB, DUO, waterschappen, gemeenten en andere publieke organisaties schelden de meeste schulden kwijt. Dit geldt voor schulden die zijn ontstaan tot en met 31 december 2020. Schulden die zijn ontstaan vanaf 1 januari 2021 worden niet kwijtgescholden.

Private schulden worden zoveel mogelijk opgelost

Private schulden worden eerst gepauzeerd. De pauze duurt een jaar zodat gedupeerde ouders en hun toeslagpartner tot rust kunnen komen. In die tijd worden de meeste private schulden zoveel mogelijk opgelost.

 

Terug naar Ik heb schulden, wat nu?

Deel deze pagina