Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiën, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina

Versnellen en verruimen: gedupeerde ouders krijgen 30.000 euro

22 december 2020 18:45

Het kabinet heeft op 22 december in het Catshuis uitgebreid gesproken over het rapport Ongekend Onrecht van de onderzoekscommissie kinderopvangtoeslag. Het belangrijkste nieuws: de gedupeerde ouders worden ruimhartiger gecompenseerd en het proces moet sneller. Daarom heeft de regering een aantal maatregelen aangekondigd die de compensatie voor gedupeerde ouders verruimt en versnelt.

Ten eerste krijgen alle gedupeerde ouders vóór 1 mei een bedrag van 30.000 euro uitbetaald. De eerste uitbetalingen vinden zo snel mogelijk plaats. Dat is niet de perfecte oplossing, maar het is nodig om tempo te maken. Bekijk hier de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag.

Verder is besloten:

  • Vanaf nu krijgen alle gedupeerde ouders de meest ruimhartige compensatieregeling. Zij krijgen hun financiële schade vergoed, en als compensatie voor het leed 25% bovenop het schadebedrag. Deze regeling geldt niet langer alleen voor ouders die de dupe zijn geworden van de fraudejacht. Maar ook voor bijvoorbeeld ouders die hun hele toeslag moesten terugbetalen omdat ze 1 bonnetje misten of door het niet betalen van de eigen bijdrage.
  • De komende weken werken we uit hoe we de kinderen van gedupeerde ouders kunnen helpen met een bedrag. Het gaat om hun toekomst.
  • We breiden de herstelorganisatie uit, zodat ouders sneller geholpen kunnen worden.

Video staatssecretaris Van Huffelen

Blijvend in gesprek over rapport

Het kabinet zal de komende weken gebruiken om deze hulp voor gedupeerde ouders én voor hun kinderen verder uit te werken. ‘Herstel en een nieuwe start voor ouders en kinderen heeft de hoogste prioriteit. Er ligt een belangrijk rapport van de onderzoekscommissie. We zullen uitgebreid en diepgravend in gesprek blijven over wat ons antwoord moet zijn op dit rapport.’

Zondag 3 januari spreekt het kabinet opnieuw over het rapport in het Catshuis. In januari volgt de kabinetsreactie en het debat. Ook wordt er een ministeriële commissie ingesteld.

Deel deze pagina