Ga direct naar de inhoud

Voorstellen aanvullende regelingen naar de Tweede Kamer

Publicatiedatum 29-10-2021, 17:01 | Laatste update 22-06-2022, 13:20

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft vandaag voorstellen voor de kindregeling en ex-partnerregeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Ook ligt er een voorstel voor problemen met andere toeslagen: huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. De regelingen zullen waarschijnlijk pas in 2022 uitgevoerd worden.

Steun in de rug voor kinderen

Kinderen van gedupeerde ouders zijn ook enorm getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Naast immateriële hulp, zoals psychische steun, krijgen zij financiële steun. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kunnen zij tussen €2.000 en €10.000 krijgen. Waarschijnlijk hebben ongeveer 95.000 kinderen recht op de regeling. Hiervoor wordt 660 miljoen euro gereserveerd.

Ex-partners

Ook ex-partners hebben van dichtbij veel meegemaakt. Het kabinet stelt voor ex-partners een financiële tegemoetkoming voor, en waar nodig een aanvullende schade- en schuldenaanpak. In totaal wordt voor deze regeling 590 miljoen euro gereserveerd. Het gaat naar schatting om 7.000 tot 9.800 personen.

Andere toeslagen

Ook bij andere toeslagen - de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget – zijn voor een deel dezelfde soort fouten gemaakt als bij de kinderopvangtoeslag. Het gaat hierbij naar schatting om zo’n 22.000 gedupeerden. Voor de voorgestelde compensatie van deze groep wordt 76 miljoen euro gereserveerd.

Staatssecretaris Van Huffelen:“Met deze uitwerking zetten we een volgende stap richting aanvullende regelingen voor kinderen, ex-partners en gedupeerden bij anderen toeslagen dan de kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk om hier zoveel mogelijk vaart mee maken, omdat alle gedupeerden de hulp en ondersteuning verdienen die zij nodig hebben. Om echt te kunnen helpen, moet de uitvoering goed worden voorbereid. Daar is tijd voor nodig. Dat is een belangrijke les die we hebben geleerd.

Deel deze pagina