Ga direct naar de inhoud

Wetsvoorstel kindregeling en andere aanvullende regelingen rond de zomer naar de Tweede Kamer

Publicatiedatum 14-04-2022, 16:01 | Laatste update 15-04-2022, 14:54

De problemen naar aanleiding van de kinderopvangtoeslag willen we zo snel mogelijk oplossen. Maar het moet wel zorgvuldig gebeuren. Daarom worden de kindregeling en andere aanvullende regelingen – net als de bestaande regelingen – in een wetsvoorstel opgenomen. Het streven is om dit wetsvoorstel rond de zomer naar de Tweede Kamer te sturen.

Speciale regelingen

Voor enkele groepen gedupeerden wordt een regeling voor financiële compensatie nog uitgewerkt. Dit geldt voor kinderen van gedupeerde ouders, voor ex-partners, voor gedupeerden bij de huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindgebonden budget en voor ouders in het buitenland.

Onderdeel van een grotere wet

De nieuwe regelingen worden verbonden met de bestaande regelingen die er al zijn: de Wet Hersteloperatie Toeslagen. Omdat deze wet over veel onderwerpen tegelijkertijd gaat, kost het tijd voordat het voorstel voor de wet klaar is. Ook de voorbereiding van de uitvoering moet goed en kost tijd. Het streven is het voorstel rond de zomer naar de Tweede Kamer te sturen. We hopen dat de financiële compensatie voor kinderen vanaf begin 2023 kan starten.

Ook zonder deze regelingen is er ondersteuning

In afwachting van de wet blijft er ondersteuning voor gedupeerden. Voor dringende hulp kunnen ze contact opnemen met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag. Ook hebben we afspraken gemaakt met gemeenten voor ondersteuning. We onderzoeken welke andere ondersteuningsmogelijkheden we kunnen inzetten voor kinderen. En hoe we deze mogelijkheden nog beter kunnen laten aansluiten op wat kinderen willen. Dit doen we in overleg met de kinderen zelf.

Verder lezen

Deel deze pagina