Woordenboek Toeslagen Herstel
Op deze pagina vindt u uitleg over veelgebruikte begrippen in het herstelproces van de kinderopvangtoeslag.
A
In deze video legt een medewerker van de Belastingdienst de spoedwet uit.
Uitleg spoedwet
- Uitgeschreven tekst
Amir Moeni:
"Mijn naam is Amir Moeni en ik ben als vaktechnisch coördinator invordering verbonden aan Belastingdienst herstel toeslagen. Ik hou me vooral bezig met zaken waarin mensen onterecht beschuldigd zijn van ‘Opzet/Grove schuld’. Het is officieel, er is nu een wet om meer gedupeerde ouders te kunnen helpen.Vóór deze wet konden we alleen maar tot vijf jaar terug in de tijd kijken. Dus tot 2015. Terwijl de problemen met Toeslagen van veel langer terug zijn. Maar nu, door deze spoedwet, krijgen we er meer mogelijkheden bij om álle groepen gedupeerde ouders die bij ons bekend zijn tegemoet te kunnen komen.
Voor u als ouder betekent het dat we dus verder in de tijd terug kunnen. Dus ook ouders die voor 2015 te maken hadden met de strikte uitvoering van de regels kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Dat noemen we de ‘hardheidstegemoetkoming’.
Het is niet alleen verder in de tijd, we kunnen ook meer mensen helpen. Bijvoorbeeld de ouders die onterecht zijn beschuldigd van ‘Opzet/Grove Schuld’. Met zo’n kwalificatie kwam u eerder niet in aanmerking voor een persoonlijke betalingsregeling. Dat was dus fout. Dat had niet moeten gebeuren. Deze ouders kunnen nu een tegemoetkoming krijgen.
Er is nog een derde groep, dat zijn ouders die al tegemoetkomingen hebben gehad, maar nóg meer schade hebben geleden. Voor hen geldt dan mogelijk de vangnetregeling. Dat houdt in dat een onafhankelijke commissie gaat kijken of we deze ouders éxtra hulp kunnen bieden. Ouders die zich al gemeld hebben bij ons, hoeven nu niets te doen. Ouders die in het verleden kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen en niet weten waarom kunnen zich nog bij ons melden.
Ik ga mij vooral de komende tijd bezighouden met het herstel voor ouders die vermoeden dat zij onterecht zijn beschuldigd van ‘Opzet/Grove schuld’. Mijn collega’s en ik zijn enorm gemotiveerd om voor u aan de slag te gaan.
Tot slot doe ik nogmaals de oproep: Heeft u in het verleden kinderopvangtoeslag terug moeten betalen en weet u niet waarom? Meldt u zich dan bij ons."
Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Ministerie van Financiën. Het beeld wordt blauw met wit.
Beeldtekst: Heeft u vragen? Het serviceteam is bereikbaar via 0800 - 235 83 58. Maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 20.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.toeslagen.nl/herstel)
B
De belastingdienst neemt een besluit over uw kinderopvangtoeslag. Maar misschien bent u het niet eens met dat besluit. Dan kunt u bezwaar maken.
Als u het niet eens bent met een besluit van de Belastingdienst over de compensatie van uw kinderopvangtoeslag, dan kunt u bezwaar maken. Bijvoorbeeld tegen een besluit over het bedrag van uw vergoeding. Of andere besluiten die met het herstel van uw kinderopvangtoeslag te maken hebben. De Belastingdienst besluit wat het antwoord op dat bezwaar is. De Bezwaarschriften Adviescommissie geeft daarbij onafhankelijk advies aan de Belastingdienst. En de Belastingdienst volgt dat advies op.
Bovenaan elke brief die we versturen staat een kenmerk. Dit briefkenmerk bestaat uit afkortingen, zoals UHT ('Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen'), VC ('vooraankondiging compensatie') of PLN ('planning'). Soms gebruiken we ook nummers, omdat ouders bijvoorbeeld verschillende ‘planningsbrieven’ kunnen krijgen.
Hebt u vragen over een brief? Door het kenmerk weet de persoonlijk zaakbehandelaar of medewerker van het Serviceteam snel om welke brief het gaat, wat daar in staat en wat dat voor ouders betekent.
C
Met het onderzoek ‘CAF 11’ keek de Belastingdienst of gastouderbureaus en kinderopvangorganisaties fraude pleegden. En of ouders fraude pleegden. Leek het daarop? Dan werd hun toeslag stopgezet. Ze moesten hun toeslag terugbetalen. Wie bezwaar en beroep aantekende moest vaak heel lang wachten. Achteraf bleek dat er maar in een paar gevallen sprake was van fraude. En dat alle andere ouders dus onterecht moesten terugbetalen. Er is in die jaren vooringenomen gehandeld door Belastingdienst/Toeslagen. Het onderzoek is daarom opnieuw beoordeeld.
Dit zijn onafhankelijke, externe deskundigen die meekijken met de herbeoordelingen van de Belastingdienst over uw kinderopvangtoeslag. Zo kijken ze of er sprake is van vooringenomenheid, en of u krijgt waar u recht op hebt.
De onafhankelijke Commissie Werkelijke Schade (CWS) behandelt verzoeken voor aanvullende schadevergoeding. Het gaat dan om materiële en immateriële schade, zoals kosten voor hulp en bijstand voor uw gezin. De CWS hoeft niet voor alles keiharde bewijzen als bonnetjes en rekeningen te hebben, maar moet het wel aannemelijk vinden dat u deze kosten heeft gemaakt.
U kunt een verzoek tot aanvullende schadevergoeding bij de commissie indienen. Als u dat wilt, kunt u uw verzoek ook toelichten in een hoorgesprek. De commissie geeft advies over uw verzoek aan de Belastingdienst. Normaal gesproken neemt de Belastingdienst dit advies over. Hier vindt u meer informatie over de Commissie Werkelijke Schade.
Met compensatie bedoelt de Belastingdienst de vergoeding voor uw nadeel als u onterecht kinderopvangtoeslag moest terugbetalen. U krijgt dan uw geld terug, en bijvoorbeeld ook wettelijke rente. Deze compensatie staat los van de aanvullende schadevergoeding waar u mogelijk ook recht op hebt. Dat is een extra schadevergoeding voor materiële en immateriële schade waarover de Commissie Werkelijke Schade advies uitbrengt.
D
Wij verzamelen de stukken die van belang zijn voor uw zaak en maken daarvan een dossier. Op grond daarvan beoordelen we uw kinderopvangtoeslag opnieuw. Soms hebben we meer informatie van u nodig. Dan nemen we contact met u op.
F
In het geval van kinderopvangtoeslag: doelbewust kinderopvangtoeslag aanvragen en ontvangen, terwijl je weet dat je er geen recht op hebt.
G
Een kinderopvangvoorziening krijgt de status ‘geregistreerd’ in het Landelijk Register Kinderopvang als de gemeente een positief besluit hierover genomen heeft. De gemeente neemt een beslissing onder andere op basis van de uitkomsten van het onderzoek van de gemeentelijke of regionale gezondheidsdienst (GGD).
H
De wetten en regels rond de kinderopvangtoeslag waren erg 'alles-of-niets'. De Belastingdienst heeft zich strikt aan die regels gehouden, maar daardoor zijn mensen veel te zwaar getroffen. Als u dat ook is overkomen, hebt u recht op compensatie.
Het opnieuw beoordelen van uw kinderopvangtoeslag, zodat blijkt of u te veel hebt moeten terugbetalen aan de Belastingdienst of juist te veel hebt ontvangen. Het resultaat van een herbeoordeling is een beschikking, waar u eventueel weer bezwaar tegen kunt maken.
I
Als u bezwaar heeft gemaakt tegen de herbeoordeling van de kinderopvangtoeslag, en de Bezwaarschriftenadviescommissie geeft een advies in uw nadeel, dan kunt u bij de rechter in beroep om uw zaak te bepleiten.
K
Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Hierdoor kunnen ouders die werken hun kinderen naar de opvang brengen.
L
In dit register staat informatie over kinderopvangvoorzieningen zoals adresgegevens, inspectierapporten en het registratienummer. Ook vindt u in het LRK een samenvatting van het inspectierapport en of er is gecontroleerd. Zo ziet u snel informatie over de kwaliteit van uw opvangvoorziening.
N
De Nationale Ombudsman helpt u als het mis gaat tussen u en de overheid. Dus ook als het misgaat tussen u en de Belastingdienst.
O
Met deze omschrijving heeft de Belastingdienst een aantal mensen onterecht beschuldigd van fraude. Met 'opzet' werd bedoeld dat mensen opzettelijk kinderopvangtoeslag aanvroegen waar ze geen recht op hadden. Met 'grove schuld' werd bedoeld dat het onterecht aanvragen van kinderopvangtoeslag hen ook ernstig kon worden verweten. Dat kwam ouders op zware boetes en strenge terugbetalingsregelingen te staan. Later bleek dat het stempel ‘opzet/grove schuld’ veel te vaak en veel te snel werd uitgedeeld. Bijvoorbeeld als mensen vergaten iets in te vullen, of als ze geen bewijsstukken opstuurden.
Er is een groep van 12 ouders die zich inzet voor de mensen die in de problemen zijn gekomen met de kinderopvangtoeslag. Deze groep heet het Ouderpanel Kinderopvangtoeslag. Zij adviseren de Belastingdienst en de staatssecretaris hoe gedupeerde ouders het best geholpen kunnen worden.
P
Samen met uw persoonlijk behandelaar bespreekt u hoe wij u het beste kunnen helpen. Hij of zij begeleidt u door het hele proces: van eerste gesprek tot het uiteindelijke besluit en betaling.
R
Een herinnering van de Belastingdienst aan u om iets te regelen. Bijvoorbeeld het doen van een betaling of het sturen van bewijsstukken.
S
Voor al uw vragen over uw kinderopvangtoeslag kunt u contact opnemen met het Serviceteam Gedupeerden Kinderopvangtoeslag . Bijvoorbeeld als u denkt dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet.
Door de spoedwet kunnen we meer gedupeerde ouders helpen. Vooral de ouders die voor 2015 waren getroffen door de toeslagenaffaire.
T
U hebt te veel kinderopvangtoeslag gekregen. U moet dat bedrag terugbetalen. De Belastingdienst noemt dat ‘terugvorderen’.
Het jaar waarin u recht hebt op kinderopvangtoeslag.
U
Dat betekent Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. UHT is speciaal opgericht voor gedupeerde ouders. UHT voert de compensatie van deze ouders uit. Steeds vanuit begrip voor hun situatie. Daarom is het motto van UHT: ‘Ik voel me gehoord en ik weet waar ik aan toe ben’.
V
Ouders die onterecht kinderopvang moesten terugbetalen of onterecht geen persoonlijke betalingsregeling hebben gekregen, krijgen hulp van ons. Het kan zijn dat uw situatie zo ernstig is dat u dringend extra hulp nodig hebt. Dat kan via de vangnetregeling.
Binnen vijf weken na het indienen van een verzoek voor kinderopvangtoeslag ontvangt u een brief in Mijn Toeslagen. Deze brief heet ‘Voorschotbeschikking’. Op basis van de verstrekte jaargegevens wordt na afloop van het jaar een definitieve berekening gemaakt.