Ga direct naar de inhoud

Zienswijze indienen

Publicatiedatum 03-03-2021 | Laatste update 15-04-2022

Hebt u twijfels of vragen over de voorlopige uitkomst van uw herbeoordeling? Dan kunt u een zienswijze indienen. Bijvoorbeeld omdat u meer informatie hebt die de misschien invloed heeft op de uitkomst van uw herbeoordeling. Of omdat de berekening volgens u niet klopt.

Klopt de vooraankondiging niet?

Klopt volgens u de vooraankondiging niet of hebt u vragen hierover?

Bijvoorbeeld:

  • U denkt u dat de berekening van het geldbedrag niet klopt.
  • U hebt belangrijke documenten teruggevonden die u ons nog niet eerder hebt gestuurd.

Als dat zo is, dan kunt u een ‘zienswijze’ indienen. Dat betekent dat u met ons bespreekt wat volgens u niet klopt of welke twijfels u hebt, en waarom. Een zienswijze indienen doet u tijdens de bedenktijd. Dit is de periode van 6 weken na de voorlopige uitkomst.

Hoe dient u uw zienswijze in?

Uw zienswijze indienen kan telefonisch. Bel met uw persoonlijk zaakbehandelaar. U krijgt na afloop een verslag van het gesprek.

Wilt u uw zienswijze op een andere manier indienen? Bijvoorbeeld via e-mail of schriftelijk? Bespreek dit dan met uw persoonlijk zaakbehandelaar.

Wat gebeurt er daarna?

Uw persoonlijk zaakbehandelaar bespreekt de situatie met u. Hebt u nieuwe informatie aangeleverd? Dan beoordeelt de Herstelorganisatie Toeslagen deze informatie. Het kan zijn dat de nieuwe informatie tot een andere uitkomst leidt. Maar dat is niet altijd zo. Het bedrag dat u al hebt gekregen bij de voorlopige uitkomst, wordt in elk geval nooit lager.

Uw persoonlijk zaakbehandelaar belt u op om de definitieve uitkomst met u te bespreken. Dit heet ‘een definitieve beschikking’. Uw persoonlijk zaakbehandelaar legt ook uit wat er met uw zienswijze is gebeurd. Daarna ontvangt u een brief met de definitieve beschikking van uw herbeoordeling.

Bent u het wél eens met de voorlopige beschikking?

Dan hoeft u niets te doen. U krijgt dan vanzelf een definitieve uitkomst. Er staat ook in wat u kunt doen als u het niet eens bent met uw definitieve beschikking.

Hoe lang duurt het voordat de uitkomst definitief is?

U krijgt 6 weken na de voorlopige uitkomst de definitieve uitkomst. Maar geeft u uw zienswijze pas aan het einde van de periode van 6 weken? Dan kan het iets langer duren.

Wat is het verschil tussen een zienswijze en bezwaar maken?

Als u het niet eens bent met de voorlopige uitkomst kunt u een zienswijze indienen. Als u het niet eens bent met de definitieve uitkomst kunt u daartegen bezwaar maken. Bezwaar maken kan dus alleen tegen de definitieve uitkomst.

Veel mensen vinden bezwaar maken ingewikkeld. U kunt uw bezwaar bijvoorbeeld alleen schriftelijk opsturen. En uw brief moet aan veel regels voldoen. Het kan ook wat langer duren voordat u de uitkomst krijgt.

Een zienswijze indienen is makkelijker. Er zijn weinig regels voor. U mag bijvoorbeeld ook bellen. Zo kunt u dus op een makkelijke manier laten weten wat u vindt van de uitkomst. En wij kunnen simpel en snel nog dingen veranderen.

Verder lezen

Deel deze pagina