Ga direct naar de inhoud
Toeslagen Ministerie van Financiƫn, onderdeel van de Rijksoverheid - Naar de homepagina
Home

Ouders in de Wsnp of Msnp

7 september 2021 11:42

Schulden van ouders in de Wsnp of Msnp worden kwijtgescholden of afbetaald. Zo kunnen deze ouders een nieuwe start maken met de uitbetaalde compensatie.

Op 20 april 2021 heeft de staatssecretaris besloten om, naast het kwijtschelden van publieke schulden, alle resterende (private) schulden in deze schuldentrajecten te betalen. Zo geeft ze gedupeerde ouders, Wsnp-bewindvoerders, Msnp-schuldhulpverleners, hun partners en hun schuldeisers de garantie dat er een oplossing komt voor de schulden. Door deze garantie kan Toeslagen het compensatiebedrag alvast uitbetalen aan de ouders. En wordt dit bedrag buiten de boedel gehouden. Zo kunnen ouders dit bedrag gebruiken voor een nieuwe start. Schulden op de verificatielijst worden uiteindelijk betaald aan de Wsnp-bewindvoerder of schuldhulpverlener.

De oplossing is mogelijk dankzij de medewerking van Wsnp-bewindvoerders en schuldhulpverleners. En kan alleen werken als er een garantie kan worden afgegeven richting schuldeisers dat de volledige schulden worden overgenomen.

De staatssecretaris heeft dit voor de Wsnp onder meer besproken met de rechters-commissarissen in faillissementen en surseances van betaling (Recofa), Bureau Wsnp van de Raad voor Rechtsbijstand en beroepsvereniging van Wsnp-bewindvoerders (BBW). Voor de Msnp is dit besproken met de branchevereniging van financiƫle hulpverleners (NVVK) en met de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Een ouder in de Wsnp

Het kabinet wil graag dat gedupeerde ouders die in een Wsnp-traject zitten, dit traject zo snel mogelijk kunnen verlaten. Daarnaast wil het Kabinet dat gedupeerde ouders de compensatie kunnen gebruiken voor een nieuwe start en dat de compensatie dus buiten de boedel vrij te besteden is.

Een ouder in de Msnp

Ook ouders in een Msnp-traject moeten dit traject zo snel mogelijk kunnen verlaten.

Deel deze pagina